A Budapesti Corvinus Egyetem kutatása szerint az emberek elsősorban egészségük megőrzése miatt tartanak húsmentes napot, nem pedig környezetvédelmi vagy állatjóléti okokból. A húsfogyasztás csökkentése fontos a klímaváltozás mérséklésében és a közegészség javításában, de az egészségügyi előnyök motiválják leginkább a változtatást.

A Duna House legfrissebb adatai szerint 2025 augusztusában Újpesten majdnem kétszeresére nőtt az ingatlankereslet az előző év azonos időszakához képest. A IV. kerület népszerűsége 6,6%-ról 11,1%-ra emelkedett, ami a fővárosi ingatlanpiac egyik legdinamikusabb fejlődését jelzi. A növekedést az Otthon Start Program is jelentősen befolyásolta.

A Nébih laboratóriuma megerősítette a kéknyelv-betegség jelenlétét Somogy vármegyében, két, nagylétszámú szarvasmarha-állományból vett minták alapján. A telepen megfigyelési zárlatot rendeltek el, a megfelelő vakcina pedig rendelkezésre áll a védekezéshez. A betegség nem veszélyes az emberre, és nem jelent élelmiszerbiztonsági kockázatot.

A HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat stratégiai együttműködést kötött az MIT Center for International Studies intézetével, amely lehetőséget teremt a magyar kutatók és az MIT oktatói, hallgatói közös kutatási projektjeire. Az együttműködés a mesterséges intelligencia és mérnöki tudományok területén ígér áttöréseket, hároméves finanszírozással.

Az Európai Parlament elfogadta álláspontját az utazási csomagokról szóló irányelv reformjáról, amely az utazók jobb védelmét célozza utazás megszakadása vagy utazásszervező csődje esetén. A javaslat pontosítja a visszatérítési jogokat, az utazás lemondásának feltételeit, és harmonizálja az utalványok szabályozását.

A Minősített Vállalati Hitellel a magyar kis- és középvállalkozások gyorsan és kedvező feltételekkel juthatnak beruházási hitelhez. A Magyar Nemzeti Bank célja a vállalati hitelezés erősítése és a hitelpiac minőségi javítása. Az első szerződést az Erste Bank kötötte az Ostorosbor Zrt.-vel, akik kapacitásbővítést terveznek.

Szeptember 16-án a BME bemutatja legújabb kutatás-fejlesztési eredményeit, melyek közül kettő a Nemzetközi Űrállomáson valósult meg a HUNOR-program keretében. Az eseményen szó lesz az űrhajózáshoz kapcsolódó egészségügyi innovációkról és a lágy cellák új formaosztályáról, valamint az űripari fejlesztések jelentőségéről.

A számlaadatok további tisztítása érdekében bizonyos hibatípusokkal szemben szeptember 15-től szigorúbban lép fel a NAV. Az adóhivatal a könnyebb átállás érdekében tesztelési lehetőséget biztosít, így a vállalkozások és fejlesztők kockázatmentesen kipróbálhatják, hogyan működnek az új szabályok a gyakorlatban.

A Széchenyi István Egyetem egyedülálló golfkurzust indít, amelyet a hallgatók testnevelés tantárgyként választhatnak, mikrotanúsítványos képzésként pedig bárki elvégezhet. A kurzus professzionális szimulátorokkal segíti a sportág alapjainak elsajátítását, és a végén pályaalkalmassági vizsgát tehetnek a résztvevők.

Az Európai Parlament elfogadta álláspontját az EU közös agrárpolitikájának jövőjéről, amely nagyobb, különálló költségvetést, kevesebb adminisztratív terhet és ösztönzőket követel a gazdák számára. A cél a fenntartható mezőgazdaság, a generációváltás támogatása és a vidékfejlesztés megerősítése.

Az Európai Parlament jóváhagyta az EU kohéziós és szociális finanszírozásának átcsoportosítását, hogy új kihívásokra, például a védelmi ipar fejlesztésére, megfizethető lakhatásra és vízgazdálkodás rezilienciájára fordíthassa a forrásokat. Elsőbbséget kapnak a kettős felhasználású beruházások, miközben a jogállamisági feltételek változatlanok maradnak.

A klímaváltozás és a növekvő vízhasználat miatt egyre több vízfolyás szárad ki világszerte, veszélyeztetve az élővilágot és az emberi ökoszisztéma-szolgáltatásokat. A DRYRivERS közösségi tudományos app segítségével bárki hozzájárulhat a kiszáradó patakok adatainak gyűjtéséhez, mindössze egy mobiltelefon használatával.

Az iskolai étkeztetés területén egyre nagyobb figyelmet kap a svédasztalos – más néven szabadszedéses vagy önkiszolgáló – menzarendszer. Ez a modell egyszerre kínál rugalmasságot és tanulási lehetőséget a gyermekek számára, ugyanakkor alkalmazásakor az élelmiszerbiztonsági kockázatok kezelése, a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása és az ételpazarlás megelőzése is kiemelt figyelmet kíván.