A Semmelweis Egyetem kutatása szerint a mogyorófélék fogyasztása nem növeli, hanem akár enyhén csökkentheti a divertikulitisz kockázatát. Több mint 800 ezer ember adatait elemezve cáfolták meg a régi tévhitet, miszerint a betegségben szenvedőknek kerülniük kellene a magvakat. A vizsgálat összefoglalja a rendelkezésre álló bizonyítékokat, segítve a betegek tájékoztatását.
Sajtóközlemények: táplálkozás
A Nutri-Score egy színes, „A”-től „E”-ig terjedő tápérték minősítő rendszer, amely segíti a vásárlókat az egészséges táplálkozásban. A francia kormány 2017-ben vezette be, és egyre több európai országban alkalmazzák. A MATE tudománynépszerűsítő sorozata bemutatja a rendszer működését és jelentőségét.
Az UNICEF legfrissebb jelentése szerint világszerte több gyerek küzd elhízással, mint alultápláltsággal. Az 5-19 éves korosztályban az elhízás aránya az ezredforduló óta triplájára nőtt, miközben a soványság csökkent. A gyorséttermi és ultrafeldolgozott ételek terjedése jelentős szerepet játszik ebben a drámai változásban.
Elindult a MATE új ismeretterjesztő sorozata, a „MA TE mit eszel?”, amely tudományos alapokon válaszol közismert táplálkozási kérdésekre. Az első epizód a túró fajtáit és a népszerű túró rudi összetevőit mutatja be, miközben a kiegyensúlyozott étrend fontosságára is felhívja a figyelmet.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem új ismeretterjesztő sorozatot indít „MA TE mit eszel?” címmel, hogy tudományos alapokon segítse a fogyasztókat az egészségtudatos táplálkozásban. A 12 részes sorozatban tévhiteket cáfolnak, kutatási eredményeket mutatnak be, és gyakorlati tanácsokat adnak.
Az állandó éhségérzet nem pusztán kellemetlenség, hanem a szervezet kétségbeesett vészjelzése – állítja Rácz András funkcionális laborelemző, aki újabb szakmai anyagában olyan összefüggéseket tár fel a falási rohamok, farkaséhség és a mikrotápanyaghiány között, amelyek alapjaiban változtathatják meg a fogyással és táplálkozással kapcsolatos szemléletet.
Miközben mi élvezzük az ünnepi falatokat, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy ezek közül sok akár ártalmas is lehet kutyáinkra és macskáinkra. Ha azt szeretnénk, hogy az ünnep ne csak nekünk, hanem kedvenceinknek is nyugodt, biztonságos és vidám legyen, érdemes előre gondolkodni, és néhány fontos szabályt szem előtt tartani. Ebben segít a Mars szakértője, aki hasznos tanácsokat ad a felelős húsvéti ünnepléshez.
Hiába hajlamosak a kannibalizmusra, nem veszélyeztetik a rákosi viperák állományait a rézsiklók. A ritkán vizsgált siklófaj különleges táplálkozásának titkaira világított rád a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont egyik friss kutatása.
A reggeli kiemelt szerepet játszik abban, hogy testünk és elménk is a legjobb formáját hozza. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a Danone Magyarország közös kezdeményezése, az Emésztési Jóllét program szakértői gyűjtötték össze, hogy mi mindenre érdemes figyelnünk a reggelizés kapcsán.
A Szupermenta program legújabb terméktesztje során 35 különböző energiaitalt elemeztek, átfogó vizsgálatokkal ellenőrizve a koffein, cukor és vitamin tartalom megfelelőségét. A teszt eredményei figyelembe veszik a biztonságos fogyasztást és a jelölési hibákat is.
A Semmelweis Egyetem adjunktusa kiemeli a napi ötszöri étkezés szükségességét és hozzáteszi, hogy az egész napos tanulás során hangsúlyos szerepet kap a reggeli, hiszen az optimális esetben elegendő energiát biztosít a szervezetnek a napindításhoz.
A táplálkozás és a tumorok kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot vizsgálták az állatvilágban a Debreceni Egyetem munkatársainak közreműködésével.




