Budapest környékén több mint másfél millió ember tiszta ivóvízellátását biztosítják a Duna partján lévő kutak. A HUN-REN és több egyetem kutatói közösen vizsgálták, hogyan jut el a Duna vize a kutakhoz, és milyen szerepet játszik a természetes parti szűrés a víz tisztaságában. A kutatás rámutatott, hogy a Duna vize 2-7 hét alatt éri el a kutakat, és több mint 80%-ban a folyóból származik.
Sajtóközlemények: ivóvíz
A magyar sajtóban a közelmúltban megjelentek olyan állítások, amelyek szerint „kockázatos az otthoni víztisztítók használata”. Az NNGYK véleménye szerint engedélyezett, bevizsgált termékek használatával, megfelelő karbantartás mellett ezek a kockázatok csökkenthetők, a termékek biztonsággal alkalmazhatók.
Magyarországon általában semmi nem indokolja, hogy tisztított ivóvizet igyunk. A Semmelweis Egyetem közegészségtudományi szakértője szerint a vélt szennyeződéseket eltávolító háztartási berendezések ugyanakkor számos egészségügyi kockázatot hordoznak, és sok esetben rontják a vezetékes víz mikrobiológiai minőségét.
Szombaton tetőzhet Budapesten az elmúlt évek legnagyobb árvize. Ugyanakkor a Duna mentén található ivóvíz-termelőkutak és így az ivóvízellátás biztonságban vannak, véli a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont szakembere. Az ökológus szerint ilyenkor a legfontosabb természetesen az árvízhelyzet kezelése, de hosszú távon a víz megtartására is gondolni kell.
Az aggasztó eredmények fényében a környezetvédő szervezetek az „örök vegyianyagokat” (PFAS-vegyületek) tartalmazó peszticidek és a flourtaltalmú gázok (F-gázok) betiltását követelik.
A forrástól egészen a csapig vizsgálta a biztonságos csapvizet az a hazai konzorcium, amely nemrég publikálta az eredményeket. A projekt során elemezték az ivóvízbázist, a vízkezelést és az elosztóhálózatot is.
A 10 legsúlyosabb válságban lévő országban a gyermekek közel egyharmada nem jut hozzá otthon a tiszta ivóvízhez, kétharmaduk pedig nem rendelkezik az olyan alapvető higiéniai szolgáltatásokkal, mint a vezetékes ivóvíz vagy a szennyvízelvezetés.


