Sajtóközlemények: élelmiszerbiztonság

A Pesticide Action Network Europe és a Magyar Természetvédők Szövetsége új tanulmánya magas szinteket mutat ki az „örök vegyi anyagként” ismert trifluorecetsavból – amelyről nemrégiben bebizonyosodott, hogy károsítja a szaporodási képességet és a fejlődést – Európa-szerte vásárolt mindennapi gabona alapú termékekben. A legszennyezettebb élelmiszer egy tipikus reggeli gabonapehely.

A Nébih ellenőrei gyrosnyárs alapanyagot és gyrosnyársat előállító húsüzemeket vizsgáltak, és súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt egy budapesti üzem működését azonnal felfüggesztették. Több helyszínen összesen mintegy 8500 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, és további szigorú intézkedéseket rendeltek el.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrei súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményeket állapítottak meg egy baracskai sütőipari üzem ellenőrzésekor. A hatóság a feltárt jogsértések okán az egység tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, valamint csaknem 500 kg élelmiszert vont ki a forgalomból. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

A Nébih súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságokat tárt fel egy tiszavasvári sütőipari üzemben, ahol a higiéniai körülmények elfogadhatatlanok voltak. Azonnali hatállyal felfüggesztették az üzem működését, és 207 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból. Az eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

Október 6-án nagyszabású online diákvetélkedőt indít a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az Okos Doboz felületén. A megmérettetés alapját a tovább bővített interaktív tananyagok és animációs videók adják. A KonyhaKontroll vetélkedőn a diákok kulcsfontosságú ismereteket sajátíthatnak el élelmiszerbiztonság, -minőség, -pazarlás és fenntarthatóság témakörökben.

A fermentálás, vagyis az erjesztés egyre népszerűbb otthoni tartósítási módszer, amely lehetővé teszi a szezonális zöldségek hosszabb eltarthatóságát és változatosabb étrendet. A Nébih Oktatási Programja fontos élelmiszerbiztonsági szabályokat ajánl, hogy a fermentált zöldségek készítése otthon is biztonságos legyen.

Az iskolai étkeztetés területén egyre nagyobb figyelmet kap a svédasztalos – más néven szabadszedéses vagy önkiszolgáló – menzarendszer. Ez a modell egyszerre kínál rugalmasságot és tanulási lehetőséget a gyermekek számára, ugyanakkor alkalmazásakor az élelmiszerbiztonsági kockázatok kezelése, a megfelelő higiéniai körülmények biztosítása és az ételpazarlás megelőzése is kiemelt figyelmet kíván.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal idén ismét kiemelt ellenőrzés-sorozatot végez a szüreti időszakban. A vizsgálatok középpontjában a borászati termékeket előállító üzemek, valamint a szőlőfelvásárlók állnak. Az akció célja többek között annak biztosítása, hogy a borelőállítás első lépésének tekinthető szüret során pontosan rögzítsék a betakarított szőlő mustfokértékét és mennyiségét.

Augusztus 20-a, az új kenyér ünnepe remek alkalom az otthoni kenyérsütés kipróbálására. A Nébih hasznos tippeket ad a biztonságos és fenntartható kenyérkészítéshez, hangsúlyozva a higiénia, a megfelelő sütési hőmérséklet és a helyes tárolás fontosságát. A tudatos sütéssel és tárolással az élelmiszerpazarlás is csökkenthető.

Lezárult a nyári szezonális ellenőrzés első szakasza, amely során több mint 160 vizsgálatot végeztek a Nébih és a kormányhivatalok szakemberei. A vizsgálatok a lovas táboroktól a grillezésre szánt húskészítményeken át az ásványvíz-palackozókig terjedtek, és több szabálytalanságot is feltártak.