A Szupermenta rendhagyó tesztjén a kókuszos szaloncukrok élelmiszerbiztonsági és minőségi vizsgálatát végezték el, ahol 19 termék közül hirdettek győztest. A teszt során a szakemberek a cukor- és allergéntartalmat is ellenőrizték, a legjobbnak a Spar Kókuszos szaloncukor bizonyult.
Sajtóközlemények: élelmiszerbiztonság
A Szupermenta program legfrissebb tesztje során 25 zöldség-gyümölcs ételmentő csomagot vizsgáltak, melyek közül 5 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott, és 3 csomag nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek.
A Szupermenta program keretében 37 májkrém vizsgálatát végezte el a Nébih, ahol 13 terméknél jelölési problémákat találtak, de élelmiszerbiztonsági hibát nem észleltek. A teszt eredményei alapján a csirke- és sertésmájkrémek kedveltségi rangsora is összeállt.
A gombaszezon kezdete óta drasztikusan megnövekedtek a gombamérgezések esetei az országban. A szakértők figyelmeztetnek a megfelelő gombaismeret és az ellenőrzés fontosságára, hiszen a nem ehető fajták és a helytelen étkezési szokások komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.
A Szupermenta program legújabb terméktesztje során 35 különböző energiaitalt elemeztek, átfogó vizsgálatokkal ellenőrizve a koffein, cukor és vitamin tartalom megfelelőségét. A teszt eredményei figyelembe veszik a biztonságos fogyasztást és a jelölési hibákat is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új online diákvetélkedőt indít a KonyhaKontroll keretében, amely célja az élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság ismeretének népszerűsítése a fiatalok körében. Az érdeklődő diákok értékes nyereményekért versenyezhetnek.
A 2023-as évről készült összefoglaló rávilágít az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózatának (ACN) működésére, amelynek során több mint 8700 bejelentést regisztráltak, kiemelve az élelmiszerbiztonsági aggályokat és a leggyakoribb problémás termékeket.