Sajtóközlemények: élelmiszerbiztonság

A döntés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság legújabb tudományos értékelésében arra a következtetésre jutott, a BPA potenciálisan minden korcsoportban káros hatással van az immunrendszerre. Bizonyos termékkategóriákban átmeneti időszak lesz érvényben az új szabályozás tényleges gyakorlása előtt.

A farsang idején fontos tudni, hogy az otthon készített sütemények, mint a fánk, bevihetők-e az iskolai rendezvényekre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Oktatási Programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével a farsangi finomságok nemcsak ellenálhatatlanok lesznek, de elfogyasztásuk sem rejt kockázatot.

Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak.