A döntés előzménye, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság legújabb tudományos értékelésében arra a következtetésre jutott, a BPA potenciálisan minden korcsoportban káros hatással van az immunrendszerre. Bizonyos termékkategóriákban átmeneti időszak lesz érvényben az új szabályozás tényleges gyakorlása előtt.
Sajtóközlemények: élelmiszerbiztonság
A farsang idején fontos tudni, hogy az otthon készített sütemények, mint a fánk, bevihetők-e az iskolai rendezvényekre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Oktatási Programja összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat, amelyek segítségével a farsangi finomságok nemcsak ellenálhatatlanok lesznek, de elfogyasztásuk sem rejt kockázatot.
Több, mint 300 kockázatos termék miatt kellett Magyarországon intézkedni 2024-ben az EU Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Riasztási Rendszere alapján. A hazai esetek, a korábbi évekhez hasonlóan, tavaly is elsősorban baromfihúshoz és az abból készült termékekhez, zöldségekhez és gyümölcsökhöz, valamint gabonához és pékáruhoz kapcsolódtak.
A Nébih azonnali hatállyal felfüggesztette egy túrkevei húsüzem működését súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok és engedély nélküli tevékenységek miatt. Több mint 9 tonna terméket vontak ki a forgalomból.
A gasztronómiai megmérettetésre 2025. április 30-ig lehet jelentkezni, ezúttal már három kategóriában. Az idei verseny fő témája a fenntartható közétkeztetés. A menüsorok nettó nyersanyagköltsége nevezési kategóriánként változó, 850 és 1250 forint között lehet.
A december 9-től egészen szilveszterig tartó országos ellenőrzés-sorozaton az ünnephez és a szezonhoz kapcsolódó célterületek és termékkörök vizsgálata került a középpontba. A megállapított szabálytalanságok okán összesen 7 millió forintot meghaladó bírságot szabott ki a hatóság.
Az ellenőrzés-sorozat december 15-én lezárult első szakaszában országosan összesen 779 ellenőrzésre került sor. Ebből 135 vizsgálat élelmiszer-előállító helyen, 542 az élelmiszer-forgalmazásban és 77 kitelepült vendéglátóhelyen, valamint 25 kitelepült jövedéki engedélyes árusítónál történt.
A Szupermenta rendhagyó tesztjén a kókuszos szaloncukrok élelmiszerbiztonsági és minőségi vizsgálatát végezték el, ahol 19 termék közül hirdettek győztest. A teszt során a szakemberek a cukor- és allergéntartalmat is ellenőrizték, a legjobbnak a Spar Kókuszos szaloncukor bizonyult.
A Szupermenta program legfrissebb tesztje során 25 zöldség-gyümölcs ételmentő csomagot vizsgáltak, melyek közül 5 élelmiszerbiztonsági szempontból a megfelelőség határán mozgott, és 3 csomag nem felelt meg a minőségi minimumkövetelményeknek.
A Szupermenta program keretében 37 májkrém vizsgálatát végezte el a Nébih, ahol 13 terméknél jelölési problémákat találtak, de élelmiszerbiztonsági hibát nem észleltek. A teszt eredményei alapján a csirke- és sertésmájkrémek kedveltségi rangsora is összeállt.
A gombaszezon kezdete óta drasztikusan megnövekedtek a gombamérgezések esetei az országban. A szakértők figyelmeztetnek a megfelelő gombaismeret és az ellenőrzés fontosságára, hiszen a nem ehető fajták és a helytelen étkezési szokások komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.
A Szupermenta program legújabb terméktesztje során 35 különböző energiaitalt elemeztek, átfogó vizsgálatokkal ellenőrizve a koffein, cukor és vitamin tartalom megfelelőségét. A teszt eredményei figyelembe veszik a biztonságos fogyasztást és a jelölési hibákat is.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal új online diákvetélkedőt indít a KonyhaKontroll keretében, amely célja az élelmiszerbiztonság és fenntarthatóság ismeretének népszerűsítése a fiatalok körében. Az érdeklődő diákok értékes nyereményekért versenyezhetnek.
A 2023-as évről készült összefoglaló rávilágít az Európai Unió Riasztási és Együttműködési Hálózatának (ACN) működésére, amelynek során több mint 8700 bejelentést regisztráltak, kiemelve az élelmiszerbiztonsági aggályokat és a leggyakoribb problémás termékeket.