A Nébih Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióját ajánlja az otthoni élelmiszerpazarlás csökkentésére. Ez a tudatos készletezésen alapuló módszer segít hatékonyan kezelni az alapélelmiszer-készletet, így megelőzve a felesleges hulladék keletkezését és támogatva a fenntartható háztartási gazdálkodást.
Sajtóközlemények: háztartás
A Nébih immár nyolcadik éve vizsgálja a hazai háztartások élelmiszerhulladék-termelését. A 2024-es felmérés eredményei alapján biztató javulás tapasztalható: 2016-hoz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk. Míg nyolc éve fejenként évente átlagosan 33,1 kilogramm került a kukába feleslegesen, mostanra ez a mennyiség 21,5 kilogrammra csökkent.
A Nébih Maradék nélkül programja új kiadvánnyal segíti a háztartásokat a fenntartható étkezés és az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. A Menütervezés maradék nélkül útmutató gyakorlati tanácsokat ad a tudatos főzéshez és a maradékok kreatív felhasználásához.
Egy országos kutatás szerint a magyarok zöme 40 Celsius-fokon mos, holott a ruhák átlagos szennyezettsége mellett, valamint a megfelelő mosószer használatával sokszor alacsonyabb hőmérséklet is elegendő volna. A Coccolino most összegyűjtötte a kutatás legfontosabb tanulságait, valamint hasznos tippeket is ad a mosás megkönnyítéséhez.
A háztartások pénzügyi adatai címmel jelentetett meg elemző tanulmányt az MNB, mely az európai országok háztartási szektorának vagyoni helyzetét hasonlítja össze a háztartási vagyonfelmérések alapján.

