Sajtóközlemények: nébih

A Nébih Oktatási Programja a karácsonyi ünnepek közeledtével összegyűjtötte a házi gasztroajándékok készítésének alapvető tudnivalóit. A friss, jó minőségű hozzávalók és a megfelelő higiénia elengedhetetlen az élelmiszerbiztonság érdekében. Fontos a címkézés is, amely tartalmazza a készítés dátumát, fogyaszthatósági időt és allergéneket.

Ismét felbukkantak a tűzifával kapcsolatos csalások több helyen is. A jogszerűtlen hirdetéseket közzétevő, a vásárlókat súlyosan megkárosító csalók már az E.ON Zrt-t és állami erdőgazdaságok nevét is felhasználják, hogy elnyerjék az emberek bizalmát. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy a vásárlók fokozott körültekintéssel szerezzenek be tűzifát, és tartsák be a vásárlás során a hivatal ajánlásait.

A Nébih Maradék nélkül programja az MDOSZ szakmai támogatásával új adagkalkulátort indított, amely segíti a karácsonyi menütervezést és az élelmiszerpazarlás csökkentését. A kalkulátor pontosan kiszámolja az alapanyag-szükségletet a vendégszám alapján, így elkerülhető a túlzott vásárlás és ételpazarlás. A használatát december 4-én webináriumon mutatják be.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye egyik borszőlő ültetvényén azonosította az aranyszínű sárgaság fitoplazma FD jelenlétét, így már 18 vármegye érintett a fertőzésben. A Nébih felhívja a termelők figyelmét a növényvédelmi előírások betartására és a betegség gyanújának haladéktalan jelentésére.

A Nébih ellenőrei gyrosnyárs alapanyagot és gyrosnyársat előállító húsüzemeket vizsgáltak, és súlyos élelmiszerbiztonsági hiányosságok miatt egy budapesti üzem működését azonnal felfüggesztették. Több helyszínen összesen mintegy 8500 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból, és további szigorú intézkedéseket rendeltek el.

A növényvédő szerek használata során keletkező hulladékok szakszerű kezelése elengedhetetlen az emberi egészség és a környezet védelme érdekében. A Nébih legújabb tájékoztatója részletezi a veszélyes hulladéknak minősülő anyagok kezelésének szabályait, melyek betartása minden gazdálkodó és szolgáltató számára kötelező.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal megerősítette az afrikai sertéspestis (ASP) jelenlétét Baranya vármegyében, egy korábban mentes területen. A fertőzött vaddisznót a horvát határ közelében lőtték ki, ami miatt több vadgazdálkodási egység területét magas kockázatúvá minősítették. Fontos a járványvédelmi előírások szigorú betartása a házi sertések védelmében.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal tájékoztatja a gazdálkodókat, hogy a 2025-ben végzett növényvédelmi kezeléseket legkésőbb 2026. január 31-ig kell rögzíteni az elektronikus Gazdálkodási Naplóban. A Permetezési Naplóban a 10 hektárnál nagyobb területen dolgozó gazdálkodóknak 24 órán belül kell adatot szolgáltatniuk, és 2026-tól új adatokat is kötelező feltüntetni.

A Nébih Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióját ajánlja az otthoni élelmiszerpazarlás csökkentésére. Ez a tudatos készletezésen alapuló módszer segít hatékonyan kezelni az alapélelmiszer-készletet, így megelőzve a felesleges hulladék keletkezését és támogatva a fenntartható háztartási gazdálkodást.