A Szupermenta program keretében a Nébih szakemberei 30 bolt tejtermékrészlegét ellenőrizték, volt ahol lejárt minőségmegőrzési idejű termékeket és szabálytalanságokat találtak. Az ellenőrök a hibák kijavítására kötelezték az üzleteket. Öt bolt viszont kiváló minősítést kapott.
Sajtóközlemények: ellenőrzés
A Nébih, a vármegyei kormányhivatalok és a NAV szakemberei Győr, Újfehértó és Iregszemcse településeken tartottak őszi szaporítóanyag ellenőrzést. A vizsgálatok számos hiányosságra rávilágítottak, ezért a hatóságok több esetben zárolták vagy megsemmisítették a problémás termékeket.
A nyári szezonális ellenőrzés célterületei közül a nyári táborok sem maradtak ki. Az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek országosan 155, csaknem 6300 főt ellátó tábor étkeztetési tevékenységét ellenőrizték.
Az alapélelmiszerekre fókuszáló első célellenőrzés során 5 élelmiszercsoport 3-3 termékét vizsgálták a szakemberek. Az előírt követelményeknek egy párizsi kivételével minden termék megfelelt.
A feltárt jogsértések miatt az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrök az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, és megközelítőleg 50 kg élelmiszert vontak ki a forgalomból.
A tavasz érkezésével megkezdődött a szőlő- és gyümölcs-szaporítóanyagok árusítása, ezért a Nébih a vármegyei kormányhivatalok munkatársainak bevonásával megkezdte a piacokon, kirakodóvásárokon történő ellenőrzéseket.
A vizsgálatok eredményei vegyes képet mutattak, ezzel együtt a szakemberek a 2022-es évhez képest fejlődést tapasztaltak.
A program révén a Nébih hozzájárul a közös halászati politika szabályainak való megfeleléshez, egy hatékony és az uniós elvárásoknak megfelelő, halászati ellenőrzési rendszer kialakításához, valamint a halászati és akvakultúra ágazatok versenyképességének javításához.
A Nébih szakemberei összesen 30 egységet ellenőriztek Budapesten, valamint az ország keleti és nyugati felében.
A Pest vármegyei pékség működését azonnali hatállyal felfüggesztették.
A Nébih az ónodi Országos Állat- és Kirakodóvásáron helyszíni ellenőrzést tartott, melynek során több mint ezer nem megfelelő gyümölcsültetési anyag megsemmisítése mellett több esetben a helyszíni értékesítés betiltására is sor került.
A Nébih, valamint a kormányhivatalok és járási hivatalok munkatársai több mint 800 vizsgálatot indítottak a nyári mustra során. Eljárásra mintegy 50 esetben volt szükség, főleg kisebb kihágások miatt.
Gyrost forgalmazó vendéglátóhelyeket és az otthoni grillezés termékeit: „natúr” csirkehúsokat, valamint már marinált, fűszerezett húsokat, továbbá grilltálcákat ellenőriztek a Nébih szakemberei.
A 2023-as megújult és kibővített nyári szezonális ellenőrzés során a drónos növényvédelmi szolgálatókat és az ökogazdálkodókat is fokozottan ellenőrizték a növényvédelmi felügyelők.
A leggyakoribb hiányosságok többek közt a higiéniai és nyomonkövethetőségi problémák voltak, de sok esetben az allergénekről sem tájékoztatták megfelelően a vásárlókat.
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni „fröccsutcák” és a szépasszonyvölgyi „pince utcák” vizsgálatai is szerepeltek.
A júliusi vizsgálati eredmények alapján elmondható, a létesítmények élelmiszerbiztonsági szempontból megfelelőek. A hatóság ellenőrei többségében csak kisebb szabálytalanságokat állapítottak meg.
A nyári táborok se maradhattak ki a nyári ellenőrzés célterületei közül. 2023. június 26-tól július 7-ig e szezonális egységeket ellenőrizték az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek.
A nyári szezonális ellenőrzés során kutyák számára engedélyezett, külső élősködők elleni nyakörveket is vizsgáltak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.
A 12 budapesti és Pest vármegyei intézményben az ellenőrök azonnali hatósági intézkedést indokló problémát nem találtak, azonban dokumentációs és egyéb hiányosságok akadtak.
A Nébih összegyűjtötte, mire kell ügyelniük a büfékocsik üzemeltetőinek, hogy ne csak a vendégek, hanem az ellenőrök is elégedetten távozhassanak a pulttól.