Sajtóközlemények: élelmiszerpazarlás

A Nébih Maradék nélkül programja az MDOSZ szakmai támogatásával új adagkalkulátort indított, amely segíti a karácsonyi menütervezést és az élelmiszerpazarlás csökkentését. A kalkulátor pontosan kiszámolja az alapanyag-szükségletet a vendégszám alapján, így elkerülhető a túlzott vásárlás és ételpazarlás. A használatát december 4-én webináriumon mutatják be.

A Nébih Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióját ajánlja az otthoni élelmiszerpazarlás csökkentésére. Ez a tudatos készletezésen alapuló módszer segít hatékonyan kezelni az alapélelmiszer-készletet, így megelőzve a felesleges hulladék keletkezését és támogatva a fenntartható háztartási gazdálkodást.

A Nébih immár nyolcadik éve vizsgálja a hazai háztartások élelmiszerhulladék-termelését. A 2024-es felmérés eredményei alapján biztató javulás tapasztalható: 2016-hoz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk. Míg nyolc éve fejenként évente átlagosan 33,1 kilogramm került a kukába feleslegesen, mostanra ez a mennyiség 21,5 kilogrammra csökkent.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal első alkalommal hirdet országos meseíró pályázatot „Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” címmel, hogy a fiatalok kreativitásán keresztül hívja fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára. A pályaműveket június 1-ig várják, a legjobb mesék mesekönyvben is megjelennek.

Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére. Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelmiszerpazarlás-mentesen teljen a Nagy Nap. A hivatal a kiadvány témájában február 12-én webináriumot tart.

A Nébih Maradék nélkül programja is csatlakozik az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek középpontjában az élelmiszerpazarlás áll. A hivatal szakértői webináriummal, rendhagyó tanórákkal és játékkal egybekötött közösségi médiakampánnyal készülnek a tematikus hétre, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára.