A Nébih Maradék nélkül programja az MDOSZ szakmai támogatásával új adagkalkulátort indított, amely segíti a karácsonyi menütervezést és az élelmiszerpazarlás csökkentését. A kalkulátor pontosan kiszámolja az alapanyag-szükségletet a vendégszám alapján, így elkerülhető a túlzott vásárlás és ételpazarlás. A használatát december 4-én webináriumon mutatják be.
Sajtóközlemények: élelmiszerpazarlás
A Nébih Maradék nélkül programja a kapszulakamra koncepcióját ajánlja az otthoni élelmiszerpazarlás csökkentésére. Ez a tudatos készletezésen alapuló módszer segít hatékonyan kezelni az alapélelmiszer-készletet, így megelőzve a felesleges hulladék keletkezését és támogatva a fenntartható háztartási gazdálkodást.
A Nébih Maradék nélkül programja mesegyűjteményt jelentetett meg a Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül pályázat legjobb műveiből. Az élelmiszerpazarlás elleni tudatosságot népszerűsítő kezdeményezés 125 pályaműből választotta ki a 20 legjobb mesét, melyeket egy kötetben adtak ki.
A Nébih immár nyolcadik éve vizsgálja a hazai háztartások élelmiszerhulladék-termelését. A 2024-es felmérés eredményei alapján biztató javulás tapasztalható: 2016-hoz képest harmadával kevesebb élelmiszert pazarolunk. Míg nyolc éve fejenként évente átlagosan 33,1 kilogramm került a kukába feleslegesen, mostanra ez a mennyiség 21,5 kilogrammra csökkent.
A Nébih Maradék nélkül programja új kiadvánnyal segíti a háztartásokat a fenntartható étkezés és az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. A Menütervezés maradék nélkül útmutató gyakorlati tanácsokat ad a tudatos főzéshez és a maradékok kreatív felhasználásához.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal első alkalommal hirdet országos meseíró pályázatot „Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” címmel, hogy a fiatalok kreativitásán keresztül hívja fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára. A pályaműveket június 1-ig várják, a legjobb mesék mesekönyvben is megjelennek.
Május 15-én ünnepeltük a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot, amely remek alkalom a fenntarthatóbb étkezésre való törekvésre. Az étkezési szokásaink jelentős hatással vannak az ökológiai lábnyomunkra, ezért a Felelős Gasztrohős Alapítvány gyakorlati tippekkel segíti a környezettudatos életmódot.
Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére. Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelmiszerpazarlás-mentesen teljen a Nagy Nap. A hivatal a kiadvány témájában február 12-én webináriumot tart.
A Nébih Maradék nélkül programja is csatlakozik az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek középpontjában az élelmiszerpazarlás áll. A hivatal szakértői webináriummal, rendhagyó tanórákkal és játékkal egybekötött közösségi médiakampánnyal készülnek a tematikus hétre, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára.
Az őszi szünet ideális alkalom az élelmiszerpazarlás megelőzésére. A tudatos tervezéssel és a Nébih tanácsaival nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem csökkenthetjük a felesleges hulladékot is. Tudd meg, hogyan érheted el a legjobb eredményeket ezalatt az időszak alatt.
A Nébih Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában.
A Tervezz okosan! című kisokos konkrét, hasznos tippeket ad az élelmiszerek helyes tárolására, az eltarthatósági idő megnövelésére, a környezeti szempontokat figyelembe vevő vásárlásra, vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés helyes módjára.
Az élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos javaslatcsomagot állított össze az EU uniós állampolgárok bevonásával. A 23 pontos program megalkotásában két magyar állampolgár vett részt.

