Az időskori étvágycsökkenés és szaglásromlás miatt az idősek gyakran kevesebbet esznek és isznak, ami kiszáradáshoz és alultápláltsághoz vezethet. A megfelelő, gyulladáscsökkentő és antioxidánsokban gazdag étrend azonban védheti az agyműködést és csökkentheti a demencia kockázatát – emeli ki a Semmelweis Egyetem közleménye.
Sajtóközlemények: demencia
Miként járul hozzá a néptánc azoknak az agyi mechanizmusoknak a megértéséhez, amelyek növelik az agy ellenálló képességét az öregedéssel szemben? Ez is kiderül abból az interjúból, amelyet Vidnyánszky Zoltán neurobiológussal, az MTA doktorával, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont, Agyi Képalkotó Központjának vezetőjével készített az mta.hu.
Új kutatások fényt derítettek arra, hogy a kertészkedés nem csupán kellemes hobbi, hanem hatékony módszer a demens betegek egyensúlyának és kognitív funkcióinak javítására. A Semmelweis Egyetem tanulmánya szerint a zöldterápia jelentős hatással bír az időskorúak mentális egészségére.
