A Nébih Maradék nélkül programja új kiadvánnyal segíti a háztartásokat a fenntartható étkezés és az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. A Menütervezés maradék nélkül útmutató gyakorlati tanácsokat ad a tudatos főzéshez és a maradékok kreatív felhasználásához.
Sajtóközlemények: élelmiszerpazarlás
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal első alkalommal hirdet országos meseíró pályázatot „Falatnyi történetek: Mesék maradék nélkül” címmel, hogy a fiatalok kreativitásán keresztül hívja fel a figyelmet az élelmiszerpazarlás problémájára. A pályaműveket június 1-ig várják, a legjobb mesék mesekönyvben is megjelennek.
Május 15-én ünnepeltük a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot, amely remek alkalom a fenntarthatóbb étkezésre való törekvésre. Az étkezési szokásaink jelentős hatással vannak az ökológiai lábnyomunkra, ezért a Felelős Gasztrohős Alapítvány gyakorlati tippekkel segíti a környezettudatos életmódot.
Különleges útmutatóval készült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja idén a házasság hetére. Esküvő maradék nélkül kiadványukban foglalják össze, hogy mire érdemes odafigyelni annak érdekében, hogy élelmiszerpazarlás-mentesen teljen a Nagy Nap. A hivatal a kiadvány témájában február 12-én webináriumot tart.
A Nébih Maradék nélkül programja is csatlakozik az idei Európai Hulladékcsökkentési Héthez, melynek középpontjában az élelmiszerpazarlás áll. A hivatal szakértői webináriummal, rendhagyó tanórákkal és játékkal egybekötött közösségi médiakampánnyal készülnek a tematikus hétre, hogy felhívják a figyelmet az élelmiszerpazarlás környezeti, gazdasági és társadalmi hatásaira, valamint a megelőzés fontosságára.
Az őszi szünet ideális alkalom az élelmiszerpazarlás megelőzésére. A tudatos tervezéssel és a Nébih tanácsaival nemcsak pénzt spórolhatunk, hanem csökkenthetjük a felesleges hulladékot is. Tudd meg, hogyan érheted el a legjobb eredményeket ezalatt az időszak alatt.
A Nébih Maradék nélkül programja idén karácsonyra különleges hűtőhasználati útmutatót állított össze, amely segítséget nyújt az élelmiszerek biztonságos és fenntartható tárolásában.
A Tervezz okosan! című kisokos konkrét, hasznos tippeket ad az élelmiszerek helyes tárolására, az eltarthatósági idő megnövelésére, a környezeti szempontokat figyelembe vevő vásárlásra, vagy éppen a szelektív hulladékgyűjtés helyes módjára.
Az élelmiszerpazarlás csökkentésével kapcsolatos javaslatcsomagot állított össze az EU uniós állampolgárok bevonásával. A 23 pontos program megalkotásában két magyar állampolgár vett részt.