Magyarországon évente közel 16 milliárd forintos bevételkiesést és több mint 270 munkahely megszűnését okozza az élelmiszer- és italhamisítás. Az EU-ban ez a veszteség 2289 millió euró, és közel 5700 munkahely szűnik meg emiatt. A hamisított élelmiszerek egészségügyi kockázatot jelentenek, és károsítják Európa gazdaságát és kulináris örökségét.
Sajtóközlemények: élelmiszer
A húsvéti ünnep közeledtével egyre többen keresik a boltok polcain a különböző pácolt sonkákat és termékeket. Dr. Friedrich László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézet igazgatója segít eligazodni a különböző pácolási eljárások között és néhány vásárlási jótanáccsal is ellátja a fogyasztókat.
Bár az ökológiai termelők száma megnégyszereződött és a termőterületek mérete is dinamikusan nőtt az utóbbi években, a legfrissebb adatok szerint a hazai élelmiszerek mindössze 0,8 százaléka származik ökológiai gazdaságból – hangzott el az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet Ágazati Szakmai Napján.
Ilyenkor tavasszal a medvehagyma nagyon kedvelt alapanyaga számos sós finomságnak, kenyérnek, pogácsának, azonban érdemes néhány szabályt betartani azoknak, akik a szabadban, saját maguk indulnak e különleges csemege felkeresésére az erdőben. Bottlik Gábor, a MATE kertészmérnöke osztja meg tanácsait.

