Hatalmas érdeklődés övezte a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) által meghirdetett Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjét. Az eseménysorozatot 2024. március 5-7. között, a Sirha Budapest kiállításon rendezték meg. A versenyben 12 csapat mérkőzött meg egymással, a dobogó legfelső fokára ismét a Hungast Bakony szakácsai állhattak fel, míg a Nébih különdíját a Vácziak csapata érdemelte ki.
A megmérettetésen 3 fogásos, húsmentes ebédet készítettek a versenyző szakácsok, amelyhez 4 órányi idő állt a rendelkezésükre, és a kötelező alapanyagok mellett, nettó 850 Ft/fő nyersanyagértékkel gazdálkodhattak. A Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjében rendhagyó módon ezúttal a közönség is kóstolt és szavazott, ezenfelül hagyományos kerekasztal beszélgetésekkel és előadásokkal várták az érdeklődőket, végül ünnepélyes díjátadóval zárták a három napos eseményt.
A megmérettetés győztesei a Hungast Bakony szakácsai lettek. A Hungast csapata előételként tofus céklasalátával kápráztatta el a zsűrit, a főételük a „Berlingots” volt: snidlinges túróval, parajhabbal és brokkolival, végezetül desszertként egy csokoládé mousse-t tálaltak, almás maracuja öntettel.
A Hungast Bakony mellett arany minősítést szereztek a következő csapatok: a Balassa Team, (Tolna vármegyei Balassa János Kórház), a Hungast Budapest; a Prizma Junior (Budapest), a Delirest Szeged és a Hetes Generál (Nyíregyháza).
Ezüst minősítéssel büszkélkedhet a KDK (Kanizsai Dorottya Kórház), a Bakonyi Betyárok (Veszprém, Büntetés-végrehajtás), a Büntetés-végrehajtás Agglomeráció 2. csapat (Pécs, Kalocsa, Kaposvár, Székesfehérvár), a Delirest Savaria (Szombathely) és a Vácziak (Vác, Büntetés-végrehajtás).
A La Badella Familia (Budapest, Büntetés-végrehajtás) bronz minősítést érdemelt ki.
A csapatok teljesítményét első alkalommal kóstolhatták és értékelhették a Sirha Budapest látogatói is. A Balassa Team, a Prizma Junior és a Delirest Savaria csapatának főztjei voltak a látogatók kedvencei, így ők örülhettek az egyes versenynapokon a közönségdíjnak.
A három napos esemény zárásakor számos különdíjis gazdára talált: például a Nébih a Vácziak csapatának teljesítményét tüntette ki, a Belügyminisztérium elismerését a La Badella Familia nyerte el, míg az Agrárminisztérium különdíjának a Prizma Junior csapata örülhetett. A Balassa Team két külön díjat is szerzett: a KÖZSZÖVTŐL, valamint a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központtól.
A Közétkeztetési Szakácsverseny általános célja, hogy a hagyományos ízeket modernizálva újragondolja, az étkezési kultúrát fejlessze és az egyes évszakokhoz, szokásokhoz köthető ételeket megismertesse. Az esemény fővédnöke dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Nemes Imre, a Nébih elnöke volt. A megmérettetési szakmai irányítását Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke és Zoltai Anna a KÖZSZÖV elnöke, az Élelmiszer-higiénikus Társaság alelnöke látták el.
Díjak | Csapatnév | Előétel | Főétel | Desszert |
1. helyezett Arany fokozat | Hungast Bakony (Veszprém) | Céklasaláta tofuval | „Berlingots”: snidlinges túróval, parajhabbal, brokkolival | Csokoládé mousse, almás maracuja öntettel |
Arany fokozat KÖZSZÖV különdíj Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ különdíja | Balassa Team (Tolna Vármegyei Balassa János Kórház Szekszárd) | Céklakrémleves roppanós csicseriborsóval | Spenótos nudli narancsos répapürével, pirított mandulával, sült brokkolival és gombával | Túrómousse sóskaramellel, almaraguval és grillázzsal |
Arany fokozat Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség különdíja | Hungast Budapest | Céklás gnochi fűszeres túróval, zeller redukció | Gombás tojás flan, zöldborsó tart, rizottó, sajtos snidlingmártás | Almaslepény, ribizlizselé, vaníliafagylalt |
Arany fokozat Agrárminisztérium különdíja | Prizma Junior (Budapest) | Hideg karalábés almaleves tápiókávalmarinált édesköménnyel, grillázsba forgatott sós túrógaluskával és almahéj ropogóssal | Kenyérben sült gombák, füstölt töltött zellerrel, sajtos-medvehagymás burgonyával, pirított zöldség jus-vel | Cékla és fehércsokoládé házassága (céklás-feketeribizlis piskóta, citrusos fehércsokoládé-krém, céklás-fehércsokoládé mousse, céklatuille |
Arany fokozat | Delirest Szeged | Kapros túró marinált uborkával, sült kápiapaprika kocsonyán | Egészben sült zeller, gomba és zellervariációkkal, gomba jus-vel | Almás ravioli, pirított diómorzsával, meggyes céklapürével |
Arany fokozat | Hetes Generál (Nyíregyháza) | Tejfölös gombakrémleves kakukkfűvel, gomlya ropogóssal | Házi burgonya nudli korong gombapürén, sült ördögszekér gombával | Túrófánk fahéjas almaszósszal |
Ezüst fokozat | BV. Bakonyi Betyárok (Veszprém) | Római céklás mimóza | Cukkinis sztrapacska ratattouille | Veszprémi máglyarakás |
Ezüst fokozat | KDK (Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsa) | Almás paszternák krémleves, bazsalikomos zöldalmás sült csicseriborsóval | Vegaburger gazdagon, céklaslaw salátával | Rákóczi túrós |
Ezüst fokozat | BV. Agglomeráció 2. (Pécs, Kaposvár, Kalocsa, Székesfehérvár) | Zöldséges gombaleves zöldfűszeres, zabpelyhes palacsintametélttel | Zabos céklafasírt paprikamártás ágyon, bulgurral és burgonyaprószával | Stíriai metélt fűszeres almapürével |
Ezüst fokozat | Delirest Savaria (Szombathely) | Csicsóka krémleves, rántott tojás, sült dió | Céklás-gombás köleskása | Túrógombóc, alma, tökmag |
Ezüst fokozat Nébih Különdíja | BV. Vácziak | Sültcékla krémleves hidegen, barna csiperkegombás túrógombóccal | Sütőtökös, vöröslencseragus rakott tészta, diós-mézes zöldfűszeres krémmel | Almás sütemény karamell öntettel |
Bronz fokozat Belügyminisztérium különdíja | BV. La Badella Familia (Budapest) | Céklakrémleves morzsázott fetasajttal, pirított mandulával | Házi burgonya nudli korong gombapürén, sült ördögszekér gombával | Túrófánk fahéjas almaszósszal |